Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Carl von Linné (vuoteen 1757 asti Linnaeus) (1707-1778) oli ruotsalainen lääkäri ja luonnontieteilijä. Linnén intohimona olivat kasvit. Lääkärinä Linné oli vanhan koulukunnan miehiä. Hän ajatteli, että muutokset sapen, mustan sapen, veren ja liman välisissä suhteissa sekä niiden määrissä olivat merkityksellisiä sairauksien synnyssä ja hoitokeinojen valinnassa. Linnén mukaan ihmisen ruumis oli koostunut kuoresta ja ytimestä, joista …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Kustaa Vaasa on Ruotsia vuosina 1523-1560 hallinnut kuningas. Hänen kerrotaan olleen ajalleen tyypillinen voimakas ja tuittupäinen hallitsija joka tavoitteeseensa päästäkseen ei epäröinyt käyttää häikäilemättömimpiäkin keinoja. Heikosta sivistyksestään huolimatta Vaasalla oli loistavat puhelahjat ja propagandan taito joiden avulla hän takasi asemansa muiden kuninkaiden tasolla. Hänet muistetaan muun muassa ajoittaisista, rajuista raivokohtauksistaan. Kustaa Vaasan elämänvaiheita kuvaillaan historiankirjoissa …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Nuoruus Pietari syntyi 30.5.1672 Moskovassa ja oli Venäjän tsaari Aleksei I ja Natalia Kirillovna Naryškinan ensimmäinen lapsi. Natalia oli Aleksein toinen vaimo ja hänellä oli jo ensimmäisestä avioliitostaan viisi poikaa sekä kahdeksan tytärtä. Pietarin syntymän aikaan pojista vain kaksi oli elossa, Iivana ja Fjodor. 14-vuotiaasta Fjodorista tuli ensimmäisenä hallitsija Aleksein kuoltua, mutta hän eli vain …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Georg Magnus Sprengtporten oli sotilas ja hallintomies, joka tunnetaan historiassa Ruotsin armeijasta Venäjän armeijaan hypänneenä korkea-arvoisena upseerina. Korkean ryssävihan takia hänet on leimattu petturiksi ja on suomalaisessa historiankirjoituksissa erittäin kiistanalainen henkilö, mutta oliko hän petturi suomalaisille, kuin oli ruotsalaisille? Georg Sprengtporten syntyi sotilassukuun, joka oli tunnettu jo 1600-luvulta, nimi oli tuolloin vielä Sprengtport. Suvun jäsenet …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Nuoruus Carl Olof Cronstedt kasvoi Puotilan kartanossa Helsingin pitäjässä. Hänen isänsä oli tykistön majuri nimeltään Johan Gabriel Cronstedt ja äiti Hedvig Juliana Jägerhorn af Spurila, joka kuului vanhaan sotilas sukuun. Carl Olof kirjoitettiin jo nuorena kruununprinssi Adolf Fredrikin rykmenttiin ja 14-vuotiaana hän nousi kersantiksi, 17-vuotiaana vänrikiksi ja 21-vuotiaana hänestä tuli saaristolaivaston kapteeni. Ura Cronstedt halusi …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Taustaa Johan Gadol syntyi 5.6.1760 Turussa ja sai jo lapsesta asti yksityisopetusta kotonansa noin kymmenen tuntia päivässä. Hän aloitti yliopisto-opinnot jo 15-vuotiaana. Gadol oli erityisen kiinnostunut kemiasta ja fysiikasta, mutta osasi niiden lisäksi myös monia kieliä kuten latinaa, saksaa, venäjää, englantia, ranskaa ja ruotsia. Myöhemmin hänestä tuli suomalainen kemisti, fyysikko, mineralogi ja yrittäjä. Johan Gadolin …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Syntyi 8. marraskuuta 1739 Viitasaaressa ja kuoli Turussa 16. maaliskuuta 1804. Hän oli Turun akatemian professori ja kirjastonhoitaja. Mies kuului fennofiileihin eli suomenmielisiin sekä Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin merkittävimpiin hahmoihin. Hänet tunnetaan myös historian tutkijana ja kanslianeuvoksena. Porthan aloitti opintonsa 15 vuoden ikäisenä Turun akatemiassa ja valmistui maisteriksi vuonna 1760. Akatemiassa kirjastonhoitajan tehtävää hän hoiti …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Väinämöinen on Elias Lönnrotin erinäisistä kansantaruista ja tarinoista kokoaman Suomen kansalliseepos Kalevalan keskeisimpiä päähenkilöitä. Hän on Suomen mytologian kenties oleellisin hahmo, ja hänessä yhdistyy useita ns. ”jumalallisia” piirteitä. Väinämöinen on vanha, viisas mies, jolla on maagisia voimia ja joka toimii tietynlaisena isäntähahmona läpi Kalevalan taruston. Väinämöisen tunnistettavia erityispiirteitä ovat muun muassa hyvinkin Suomalainen taito ja …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Laurencius Torissonin 7-vuotias tytär Helena oli eksynyt metsään, joka vilisi susia ja karhuja. Isä etsi turhaan tytärtään yhdessä naapureiden kanssa ja teki lopulta lupauksen Birgitalle. Hän sanoi lähtevänsä pyhiinvaellukselle Vadstenaan, jos tytär löytyisi. Pian tämän jälkeen tyttö saatiin terveenä kotiin, vaikka hän oli ollut kymmenen päivää kateissa. Kiitollinen isä lähti tyttärensä ja naapureidensa kanssa pyhiinvaellukselle …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
1 FLEMING-SUKU Fleming-suku kuului Ruotsin valta-aikana Suomen varakkaimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin aatelissukuihin. Suku lienee lähtöisin Flämingin maakunnasta. Pohjoismaihin suku saapui Pommerista. Suvun kantaisä, ritari Peder Fleming mainitaan ensimmäisen kerran 1366. Suvun suomalainen haara sammui lopullisesti 1880. 2 TAUSTAA Klaus Fleming syntyi 1535 Kuitian kartanossa Paraisilla. (1480-luvulta peräisin oleva Kuitian kivilinna on vanhin Suomessa säilynyt kartano.) Klaus …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Jaakko Pentinpoika Ilkka syntyi vuonna 1545 Ilmajoella varakkaaseen perheeseen. Ilkan isä Pentti oli Ilmajoen suurimpia maanomistajia, mikä selittää heidän varakkuutensa. Jaakko Ilkka ryhtyi isänsä kuoltua kotitilansa Ilkkalan isännäksi, ja toimi samalla Ilmajoen nimismiehenä sekä maakauppiaana. Hänellä oli myös laiva millä hän kävi tiedettävästi ainakin Tallinnassa sekä Tukholmassa. Ilkka oli myös ns. rälssimies, eli hän oli …
Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)
Kustaa III syntyi 24. tammikuuta 1746 Tukholmassa. Hänestä tuli Ruotsin kuningas ollessaan 25-vuotias, isänsä kuoltua. Hän oli Ruotsin kuninkaana vuosina 1771- 1792. Hänen saavutuksiaan ovat mm ylimmän hallitusvallan palauttaminen säädyiltä kuninkaalle, edisti kulttuuria, ja kävi sodan Venäjää vastaan vuosina 1788- 1790. Lopulta Kustaan itsevaltainen hallitsemistapa aiheutti konfliktin aateliston kanssa – jonka seurauksena häntä vastaan syntyi …