Suomen historia ennen vuotta 1809 (HiS5)

Kustaa III – Oopperan kummitus

12.05.2015, jamo

Kustaa III syntyi 24. tammikuuta 1746 Tukholmassa. Hänestä tuli Ruotsin kuningas ollessaan 25-vuotias, isänsä kuoltua. Hän oli Ruotsin kuninkaana vuosina 1771- 1792. Hänen saavutuksiaan ovat mm ylimmän hallitusvallan palauttaminen säädyiltä kuninkaalle, edisti kulttuuria, ja kävi sodan Venäjää vastaan vuosina 1788- 1790. Lopulta Kustaan itsevaltainen hallitsemistapa aiheutti konfliktin aateliston kanssa – jonka seurauksena häntä vastaan syntyi salaliitto, ja joka johti Kustaan murhaan 29. maaliskuuta vuonna 1792.

Kustaa III vahvuuksia olivat terävä äly, ja taiteellinen lahjakkuus. Hänen heikkouksinaan pidetään impulsiivisuutta sekä taipumusta teeskentelyyn ja teatraaliseen käytökseen.

Kuninkaana Kustaa III oli monessa suhteessa hyvin edistyksellinen hallitsija. Hän uudisti oikeuslaitosta mm lopettamalla kidutuksen käytön kuulusteluissa, hän myös vähensi kuolemanrangaistuksen käyttöä. Kulttuurielämän osalta Kustaa oli merkittävä hallitsija, sillä hän perusti kuninkaallisen oopperan, Ruotsin akatemian sekä kuninkaallisen draamateatterin. Kustaa suosi näyttämötaidetta, ja nautti itsekin esiintymisestä. Hän myös kiinnostui arkkitehtuurista ja sisustamisesta, joka näkyy häneen mukaansa nimetyn tyylisuunnan ”kustavilaisuuden” kautta.
Kustaa III oli kiinnostunut myös Suomesta – jonne Kustaan hallituskaudella perustettiin Tampereen ja Kuopion kaupungit.

Kustaalla oli loppua kohden taipumus luottaa vain omiin suosikkeihinsa, mikä herätti paljon katkeruutta vallasta syrjään joutuneissa aatelisissa. Tyytymättömyys kuninkaaseen kasvoi lopulta niin suureksi, että syntyi hänen murhaamiseensa tähtäävä salaliitto, johon kuului noin sata miestä, joista suurin osa oli aatelisia. Lopulta valittu murhamies Jacob Johan Anckarström ampui 16. maaliskuuta 1792 Kustaata kylkeen Tukholman oopperatalon naamiaisissa. Kuninkaan saamia vammoja ei aluksi pidetty hengenvaarallisina, mutta ammuksena käytetty ruostunut rauta aiheutti kuolion, jonka seurauksena kuningas kuoli kaksi viikkoa myöhemmin. Kustaan seuraajaksi nousi tämän tällöin alaikäinen poikansa Kustaa IV Aadolf.

– Noora Kallio


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *